Zalyztsi (of Zaliztsi of Zaloztsi)


Het dorp


Zalyztsi is een lintdorp aan een weg langs een groot meer in het westen van Oekraïne ongeveer 30 kilometer van de stad Ternopil en ongeveer 220 kilometer over de Pools Oekraïense grens. Het was oorspronkelijk een agrarisch dorp en had twee fabrieken. Nadat het communisme was verdrongen zijn de staatsboerderijen (kolchozen) gesloten en is de daarbij behorende grond verdeeld. De fabrieken zijn gesloten. De werkloosheid is groot. Veel mannen en vrouwen hebben werk gezocht in Rusland, Polen of in het westen van Europa, soms legaal en soms illegaal. De kinderen worden dan grootgebracht door grootouders.


Voorzieningen


Het dorp heeft 2600 inwoners, heeft een aantal kerken, één school en een klein ziekenhuis met polikliniek. Sinds korte tijd zijn de kleine dorpen rond Zaliztsi samengevoegd met Zalyztsi zelf waardoor de gemeente Zalyztsi is ontstaan. De school heeft een streekfunctie en telt ongeveer 500 leerlingen die uit de hele gemeente komen, meestal met een schoolbus. De school is intussen tweetalig waardoor alle leerlingen naast Oekraïens ook Engels leren. De grootste kerk in het dorp is de Oekraïens Katholieke kerk. Het ziekenhuis is telt enkele tientallen bedden en is geschikt voor patiënten met niet complexe ziektebeelden. In het dorp blijft het niet bij één café. Ook is er een keurig restaurant aan de oever van het meer.


Het klimaat


Strenge winters en warme zomers kenmerken het klimaat, al verandert er de laatste jaren wel iets in de seizoenen mogelijk ten gevolge van de mondiale klimaatverandering.Film: Tijn Snijders