Jaarverslag'De Oranje Kastanje'

2016

Maart 2016:

• De plannen worden wat concreter: wat is belangrijk voor kinderen in een Oekraïens dorp? Drie thema’s komen bovendrijven:

1. Spelen is belangrijk voor de algemene ontwikkeling van kinderen, voor hun sociale ontwikkeling, voor hun motorische ontwikkeling, voor hun levenshouding enz.
2. Leren is belangrijk omdat leren ontwikkelingsmogelijkheden biedt, leren biedt ontwikkeling en kansen ook in gebieden waar de kansen niet voor het oprapen liggen
3. Werken is belangrijk om geld te verdienen om te voldoen aan levensbehoeften. Ook is belangrijk dat werken structuur in de dagen biedt en dat leren van een vak maakt dat de kans op specifiek werk dat redelijk betaald wordt, groter wordt. Daarnaast kan werken onder ‘goede leiding’ de kans op verdwalen in verdovende middelen verkleinen.

Juni 2016:

• Ben krijgt een aanbieding om een stichting over te nemen van vrienden, een stichting die slapend is maar ooit als doelstelling had een gezondheidscentrum in het midden van Oekraïne op te richten en te onderhouden.

• De reactie is: “Dat gaan we doen!”

• Er gaat een jaar overheen voordat alle papieren gereed zijn. Wel wordt in de loop van het jaar naar bestuursleden voor de stichting gezocht en wordt een aantal malen overleg gepleegd over de doelstelling en de werkwijze van de stichting. Deze overleggen worden voorbereid en nabesproken met Oleg Boiko. Principiële uitspraken zijn:

    o    er komt een project in Zalyztsi met de thema’s: spelen, leren en werken